Adri de Boer wint LIET 2021; tekstprijs gaat naar Sequens

Adri de Boer heeft woensdag het Friestalige songfestival Liet gewonnen. Van de zeven finalisten kreeg hij de meeste punten van jury en publiek.

Het nummer waarmee De Boer won, heet ‘Bliuw mar by my’. “Ik sta een beetje perplex”, zegt de zanger die in 2001 ook al eens won. “Het is nu een heel ander format dan twintig jaar geleden. Het was mooi om het zo te doen.”

De vakjury was onder de indruk van De Boers rust en controle, al erkende de zanger dat het zo niet voelde op het podium. “Het liedje bestond uit slechts een paar akkoorden”, zei juryvoorzitter Nick Veenstra. “Maar weglaten is ook een kunst.”

De Boer is volgend jaar de Friese afvaardiging op Liet International, dat in mei 2022 wordt gehouden in Tønder (Denemarken).

De tekstprijs voor de beste Friestalige tekst ging naar Sequens met ‘De omslach’. Met de tekstprijs wil de organisatie het schrijven van Friestalige muziek stimuleren.

De finale van Liet in het Leeuwarder poppodium Neushoorn was voor de tweede editie op rij zonder publiek. Vorig jaar werd Liet eerst vier maanden uitgesteld, maar toen kon er nog steeds geen publiek bij zijn. Na de nieuw aangekondigde maatregelen van afgelopen vrijdag heeft de organisatie besloten om het deze keer direct door te laten gaan.

Naast de zeven finalisten waren er optredens van twee bijzondere crossover-duo’s, die hun splinternieuwe composities voor het eerst ten gehore brachten. Die duo’s bestonden Ginge & Faske en Willie Darktrousers & Marije de Vries.

© Foto: Piet Douma