Denemarken organiseert 13e Liet International

Dertien finalisten op songfestival voor minderheidstalen

Dertien Europese minderheidstalen doen volgende week vrijdag 13 mei mee aan Liet International. De deelnemers aan het songfestival voor minderheidstalen komen onder andere uit regio’s in Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Finland, Israël en Denemarken. Fryslân wordt vertegenwoordigd door Adri de Boer, winnaar van Liet 2021. De dertien liedjes die in de finale tegen elkaar strijden zijn door een jury geselecteerd uit mee dan 30 inzendingen.

De finale van Liet International 2022 vindt plaats in het Deense Tønder/Tondern, dat de komende week wordt omgetoverd in een Europese festivalstad. Komende woensdag starten de repetities. Tijdens de finale op vrijdag 13 mei, net voor de slotshow van het grote Europees songfestival een dag later, zal de Oekraïense zangeres Ingret de opening en pauzeact verzorgen.

“Denemarken zou twee jaar geleden al de finale van Liet International organiseren. Maar twee weken voor de finaledag moest door de uitbraak van het coronavirus alles worden afgelast”, aldus Uffe Iwersen van de Deense organisatie, die samen met de Friese Stichting Liet ’91 het festival organiseert. “We hebben samen met de organisatie in Denemarken eigenlijk alles opnieuw moeten organiseren”, aldus Tjallien Kalsbeek van Stichting Liet ’91. “Er zijn zelfs allemaal nieuwe liedjes ingezonden en door een nieuwe jury geselecteerd. En we moesten zelfs switchen van Aabenraa/Apenrade naar Tønder/Tondern.”

De finale van Liet International is vrijdag 13 mei vanaf 19.00 uur te volgen via een livestream op www.omropfryslan.nl en de socialkanalen van Omrop Fryslân (Facebook en YouTube) en Liet.

Deelnemers 13e Liet International

Band Lied Taal  
Adri de Boer Bliuw mar by my Fries (Nederland)
Billy Fumey U Port Titi Francoprovençal (Frankrijk)
Carolina Rubirosa O teu camiñar Galisisch (Spanje)
Die Tüdelband Wenn ik enen Wunsch harr Nederduits (Duitsland)
Doria ROMA Corsicaans (Frankrijk)
Emanuele Pintus Genia Sardinisch (Italië)
Ingá-Máret Gaup-Juuso Dovdatmeahttumii Sami (Finland)
Jimi Henndreck Heihupfa Zuid-Tirools (Italië)
Martin Hørløck Æ Nordschleswig-Lied Synnejysk/Duits (Denemarken)
Martje Johannsen & Christoph Hansen Maleen Noord-Fries (Duitsland)
Roger Argemí La contradicció Catalaans (Spanje)
Sofi & The Baladis REBUTALLA Hebrew (Israël)
Yourdaughters Hudsult Deens (Duitsland)

 

Op de foto de van winnaar Liet International 2017 Ella Marie Hætta Isaksen (fotocredit: Johan Mathis Gaup).