Finale songfestival Liet uitgesteld door corona

De finale van Liet 2020 in poppodium Neushoorn in Leeuwarden gaat vrijdag 6 november niet door. Door het toenemende aantal coronabesmettingen en de nieuwe strenge maatregelen ziet het bestuur van Liet geen mogelijkheid de finale nog veilig en volwaardig te organiseren. Als de situatie weer is verbeterd, zal een nieuwe datum voor het Friese songfestival worden gezocht.

“Wy sille alles op alles sette Liet op in letter momint te organisearjen it kommend heal jier”, aldus voorzitter Gerard van der Veer van Liet. De finale zou al in aangepaste vorm zonder publiek worden gehouden. Via een avondvullende live-uitzending bij Omrop Fryslân tv kon iedereen de finale toch volgen. Samen met Omrop Fryslân en Neushoorn gaat Liet op zoek naar een nieuwe datum voor de finale. “De dielnimmers hawwe harren sa ynspand de ôfrûne moannen. Liet wol se dat poadium biede dat se fertsjinje”, zo zegt Tjallien Kalsbeek van het productieteam van Liet.

De finalisten zijn inmiddels bekend. Het Friese publiek heeft de afgelopen twee weken via een digitale stemming 2433 stemmen uitgebracht. Dat is ruim meer dan vorig jaar. Dertien deelnemers waren nog in de race voor een finaleplek. De twee acts met de meeste stemmen zijn rechtstreeks door naar de finale. De zes andere finalisten zijn aangewezen door de selectiejury bestaande uit singer songwriter Esther de Jong, radiopresentator Wim Brons en muziekdocent Willo de Bildt.

De twee acts met de meeste publieksstemmen zijn Janneke de Boer en Fegebart. Zij hadden samen meer dan 28 procent van de stemmen en zijn daarom door naar de finale. De andere zes finalisten zijn Douwe Dykstra, MOSKEN, Bokke en de Heidehippers, BANT, Volk!! en Sample Text.