Liet start inschrijving voor finale 2020

Fries songfestival gaat 6 november door ondanks corona

De inschrijving voor het Fries songfestival Liet 2020 is deze week gestart. Muzikanten die mee willen doen, kunnen voor 1 juli een origineel liedje inzenden. Het lied moet in het Fries of in een Friese streektaal zijn geschreven. Inschrijven voor Liet 2020 kan via de site www.liet.frl. De sluitingsdatum is 1 juli.

De finale van Liet vindt dit jaar plaats op vrijdag 6 november in poppodium Neushoorn te Leeuwarden. Mag er vanwege coronamaatregelen geen publiek bij de finale aanwezig zijn, dan wordt de finale gestreamd. “Het heeft natuurlijk onze voorkeur dat de deelnemers kunnen spelen voor een volle zaal. Maar als dat onverhoopt toch niet mogelijk is, gaan wij er voor zorgen dat iedereen de finale thuis kan volgen”, aldus voorzitter Gerard van der Veer van Liet.

Het songfestival heeft dit jaar één voorronde. Uit alle inzendingen beoordeelt een vakjury welke 12 beste liedjes zich hiervoor kwalificeren. Na live-optredens bij Omrop Fryslân blijven er, via een digitale stemming onder het Friese publiek, acht acts over voor de finale. Twee daarvan worden door het publiek aangewezen, de andere zes door de vakjury. “We hopen ondanks deze moeilijke tijd voor de muziekbranche op veel inzendingen”, aldus productieleider Tjallien Kalsbeek.

Naast de finalisten treden tijdens Liet ook zes bekende Friese muziekacts op voor het nieuw ontwikkelde cross over-programma van Liet. In koppels van twee gaan de zes acts nieuwe Friestalige liedjes schrijven en uitvoeren. “Liet is er om het Friestalige lied te stimuleren en een podium te geven. De wedstrijd met nieuwe Friese liedjes van jonge muzikanten is nog steeds heel belangrijk. Maar we willen ook verbreden en nieuwe dingen proberen, zoals bekende Friese artiesten stimuleren meer de Friese taal in hun repertoire te gebruiken”, aldus Liet-voorzitter Gerard van der Veer.