MOSKEN wint Liet 2020+1; tekstprijs voor Sample Text

MOSKEN heeft zaterdag het Friestalige songfestival Liet gewonnen. Van de acht finalisten kreeg de band van Bert Steeman, Sjoerd van Kammen en Ronald van den Oudenalder de meeste punten van de vakjury. Sample Text won de tekstprijs.

Het nummer waarmee MOSKEN de finale won, heet ‘Leave Lieve’. “Het is actueel”, zei Van Kammen. “Het gaat over kinderen en ouders en terugkomen na een lastige periode bij je ouders thuis.”


Op de tweede plaats eindigde Douwe Dyktra met ‘Wêr’t ik begjin en do stoppest’, derde werd Sample Text met ‘Underfining’.

De tekstprijs voor de beste Friestalige tekst ging ook naar Sample Text met ‘Underfining’. Met de tekstprijs wil de organisatie het schrijven van Friestalige muziek stimuleren. Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes reikte de prijs digitaal uit. “Het zit goed in elkaar, het is oorspronkelijk, creatief en met humor”, las ze voor uit het juryrapport.

De finale van Liet in het Leeuwarder poppodium Neushoorn – dit jaar zonder publiek – begon met een spectaculaire openingsact van Janneke Warringa. Al zingende liep ze van de ingang van Neushoorn naar de grote zaal. Haar nummer ‘Sjong dan’ was in feite het muzikale motto van de avond.

Naast de acht finalisten waren er optredens van drie bijzondere crossover-duo’s, die hun splinternieuwe composities voor het eerst uitvoerden. Die duo’s bestonden uit Iris Kroes & Wander Kars, ZEA & DINA en Huub Prins & Bobby Choco.

De volledige uitslag van Liet 2020+1:
1. MOSKEN 41 punten
2. Douwe Dykstra 35
3. Sample Text 26
4. Bokke en de Heidehippers 24
4. BANT 24
6. Fegebart 23
7. Janneke de Boer 12
8. Volk!! 10

Foto’s: Nico Boersma