Muziekroutes SatelLiet in najaar 2020 terug

Het succesvolle evenement ‘SatelLiet’ wordt door de organisatie van het sjongfestival ‘Liet’ in het najaar van 2020 doorgezet. De beide muziekroutes ‘SatelLiet’ worden in Oudebildtzijl en Cornjum georganiseerd.

SatelLiet
In de route naar Liet 2020 (6 november 2020) organiseren we opnieuw: SatelLiet. Op vrijdag 18 september en vrijdag 16 oktober zijn twee muziekroutes met kleinere en grotere optredens te volgen. In september staan Friese muzikanten en dichters in Oudebildtzijl geprogrammeerd. Hoofdact is Iris Kroes die in cultureel centrum Aerden Plaats optreedt. In oktober volgt Cornjum, met hoofdact ZEA, geprogrammeerd in Theater de Wier in Cornjum.

De verdere programmering van SatelLiet is in Oudebildtzijl met winnaar Liet 2019, Sequence en een performance act van dichters van collectief Rixt. Ook in Cornjum staan dichters geprogrammeerd.

Zowel ZEA (Arnold de Boer) als Iris Kroes maken ook onderdeel uit van het muziekprogramma van Liet 2020 in november. In dit project worden Friese gerenommeerde artiesten aan elkaar gekoppeld om een Friestalig lied te maken. Het volledige muziekprogramma, en ook de deelnemers van de songcontest, wordt later bekendgemaakt.

Kaartjes (en reservering) voor 18 september en 16 oktober à 10 euro kunnen besteld worden bij de Aerden Plaats (Oudebildtzijl) en Theater de Wier (Cornjum). Reserveren is noodzakelijk vanwege de RIVM richtlijnen in het kader van corona. Tijdens beide avonden wordt gewerkt in kleinere deelgroepen. Na reservering krijgen belangstellenden hun startlocatie toegestuurd via de mail.

Korte bio’s hoofdacts SatelLiet:

Iris Kroes (Drachten 1992) is bekend geworden als de winnares van het tweede seizoen (2013) van het televisieprogramma The voice of Holland. Zij maakte daarna verschillende platen en toerde door binnen- en buitenland.

Sinds 2017 ontdekte Iris haar talenten in songwritingcamps. Na schrijfkampen in Las Negras Spanje, organiseerde Kroes ook haar eigen songwritingcamps. In 2018 leidde dat tot het uitbrengen van veel nieuwe muziek. Zo schreef Kroes, samen met songwriters Henk Pool & Heleen Roosdorp het tweetalige lied ‘Surrounded by Water’, opgenomen met de bekende Friese brassband De Bazuin uit Oenkerk. Dit lied is speciaal geschreven voor de culturele hoofdstad van Europa in 2018, Leeuwarden. In November 2019 bracht zij haar EP ‘No Fire‘ uit in eigen beheer, met haar nieuwe muziek heeft ze met band een aantal concerten gedaan door het land. In april 2020 bracht Kroes de eerste Nederlandse 8D-track ‘Brighter Day‘ uit. ’8D-muziek’ klinkt alsof de luisteraar in een heel grote ruimte is en de muziek vanuit alle kanten komt.

Als ervaren artiest (The Ex) ontdekte Arnold de Boer (Makkum, 1974), ook wel ZEA, pas op latere leeftijd het Fries als de taal om liedjes te schrijven. Met ‘Moarn Gean Ik Dea’ heeft Zea in 2017, zijn eerste Friestalige album opgenomen.  “Voor mij is het emotioneler en directer, daardoor krijgen de nummers ook andere onderwerpen. Bovendien zit in de Friese taal van nature een soort van melodie. Luister maar eens naar een Tsjêbbe Hettinga, dan weet je precies wat ik bedoel. Met het schrijven in het Fries heb ik een deur geopend naar een kamer waar ik nog niet eerder was geweest. Nu ik weet dat deze ruimte bestaat zal de deur altijd op een kier blijven staan”, vertelt hij op de website van 3voor12.nl.