Publiek geeft twee wildcards weg

Tien finalisten voor Liet bekend

De tien deelnemers voor de finale van Liet 2019 op vrijdag 15 november in Neushoorn, Leeuwarden, zijn bekend. Via een onlinestemming heeft het Friese publiek twee genomineerden aangewezen voor de finale. De andere acht finalisten zijn geselecteerd door een selectiejury. Bij de onlinestemming via www.liet.frl zijn door het publiek in totaal ruim 1800 stemmen

De tien finalisten zijn:
BOOTS & The Jackals – Fjirder as hjir
Dirk muzyk  – Spirit of Rap movement – Gearwurking
Fisk & The Stereo Machine – Magneet
Folkert-Hans – De taal fan muzyk
J.A.N. – Heger
Minke & Lucia – Nachts
Mused – BUS 51
Sequens – Do bist frij
Tigers fan Greonterp – Ik fret dy op
VOLK!! – Rinskje

“We zijn blij met de hernieuwde belangstelling voor Liet. Vorig jaar werden er 1200 stemmen uitgebracht. Nu ruim 600 meer, een stijging van 50 procent”, aldus Liet-voorzitter Gerard van der Veer.

Naast de contest treden er tijdens de finale ook acht bekende Friese muziekacts op, die speciaal voor Liet nieuwe Friestalige liedjes hebben geschreven. De acts die meedoen aan dit cross over-project zijn onder andere Broken Brass Ensemble met Ed Lip en Aart Lus, indie rock band Woe Blind Birds, Marcel Smit en Wiebe Kaspers.

“Liet is er om het Friestalige lied te stimuleren en een podium te geven. De contest met nieuwe Friese liedjes van jonge muzikanten is nog steeds heel belangrijk. Maar we willen ook verbreden en nieuwe dingen proberen, zoals bekende Friese artiesten stimuleren meer de Friese taal in hun reportoire te gebruiken”, aldus Liet-voorzitter Gerard van der Veer.

Andere namen die meedoen aan het speciale cross over-project van Liet zijn Esther de Jong, operazangeres Elizabeth Kooy en blueszanger Leonard Ford. Naast Friese liedjes zingen de acts ook eigen werk.

De winnaar van Liet 2019 vertegenwoordigt Fryslân in 2020 op Liet International. Dit Europese festival voor liedjes in minderheidstalen vindt volgend jaar april plaats in Aabenraa (Denemarken).