Vrijdag: videogala Liet International

Tien artiesten, tien talen en tien songs. Dat is in het kort de show van Liet International 2020+1. Omrop Fryslân zendt het evenement uit op vrijdag 8 oktober om 21.00 uur.

Voor Liet International hadden twintig artiesten uit heel Europa zich geplaatst. Het evenement zou al in april 2020 plaatsvinden in het Deense Aabenraa/Apenrade, maar de reden dat dat niet doorging, is bekend. Inhalen in 2021 lukte ook niet.

Tien taalgebieden

Om de artiesten toch een podium en de verdiende aandacht te geven, komt Liet daarom met een videogala, waarin tien artiesten uit tien verschillende taalgebieden hun muziek ten gehore brengen.

Bij de tien artiesten zit ook het Friese Sequens, de winnaar van Liet 2019 met het nummer ‘Do bist frij’.

Andere artiesten op het gala zijn Bumbe Orchestra (Sardijns), Carolina Rubirosa (Galicisch), Die Tüdelband (Nederduits), Saara Hermansson (Zuid-Samisch), Juna (Tataars), Luis Núñez y los Folganzanes (Asturisch), Roger Argemí (Catalaans), Turbokrowodn (Burgenlandkroatisch) en Zaman (Basjkiers).

Muziek, taal en regio

De tien artiesten presenteren hun nummers en worden geïnterviewd door presentator Foppe van der Veen over hun muziek, hun taal en hun regio. Het is op 8 oktober dus allemaal te zien bij Omrop Fryslân op televisie en online, vanaf 21.00 uur.

Volgend jaar is er trouwens ook weer een gewone editie van Liet International. Plaats van handeling is Tønder, op 13 mei. Voor Fryslân gaat de winnaar van Liet 2021, dat op 17 november in Neushoorn wordt gehouden, naar Tønder.