Finale Liet 2023 donderdag 12 oktober

Het Friese songfestival vindt dit jaar plaats op donderdag 12 oktober in poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Ook deze keer wordt het festival live uitgezonden door Omrop Fryslân. De live-uitzending begint om 19.30 uur.

Janneke Brakels gaat de finale openen met een medley van liedjes van oud-Liet winnaars. Ze wordt hierbij begeleid door de ad hoc band Liet Spesjaal.

Dit is de tweede keer dat het publiek online kan stemmen. De mogelijkheid om te stemmen gaat open nadat alle acht acts hebben opgetreden. Het thuispubliek kan thuis stemmen via de website van Liet of via de website van Omrop Fryslân. Deze publieksstem is het vijfde jurylid. De andere vier juryleden zijn Pieter de Boer (foarsitter), GINGE! alias Renée Rijpstra, Gabrielle Terpstra en Wim Brons.

“Wij kijken uit naar de grande finale op 12 oktober”, adlus voorzitter Frans Veltman van Liet. “Na een periode van voorbereidingen, is het nu tijd dat de artiesten hun podium pakken en Fryslân laten horen wat ze in hun mars hebben. We zijn er trots op dat de Friese muziek leeft. De luisteraar krijgt een mooie variatie aan muziekgenres en teksten te horen. Ik zou zeggen: komt allen naar de finale op 12 oktober”.

De deelnemende acts zijn Melissa Pander, Deun van Seun, Grymtosk, MsT Mar Jazz, Bone of Contention, Samar Watt, De Mann’ en Volk!!

Bijzonder deze keer is de tekstprijs die vernoemd is naar Gryt van Duinen. De jury heeft uit de acht songteksten, de tekst gekozen die zich onderscheidt door originaliteit, humor en actualiteit.

Dani Jellesma, de winnaar van SjONG 2023, gaat optreden met het liet Wa ek mar. SjONG is het Friestalig songfestival voor jongeren van 12 tot en met 18 jier. Met Wa ek mar, raakte Dani de jury en het publiek recht in het hart!

De winnaar van Liet 2023 gaat Fryslân en Omrop Fryslân vertegenwoordigen op het Regiosongfestival op zaterdag 4 november in Utrecht. Wat zou het mooi en een opsteker zijn voor de Friese taal als de winnaar van Liet óók het Regiosongfestival wint.