Liet

Stichting Liet '91

Sinds 1991 wordt jaarlijks het Friese songfestival Liet georganiseerd. De finale van Liet heeft altijd plaatsgevonden in Ljouwert/Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Fryslân. Voorwaarde voor deelname aan Liet is dat de tekst van het nummer waarmee de artiest deelneemt geschreven is in het Fries of één van de in Fryslân gesproken streektalen.

Een vakjury reikt de juryprijs uit. In 2018 wordt hier een tekstprijs aan toegevoegd. De winnaar van de juryprijs van Liet mag in 2018 deelnemen aan Liet International. Dit festival vindt natuurlijk plaats in de Europese culturele hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018, maar belooft wel een hele speciale editie te worden.

Voormalige Liet-winnaars

De bekendste Liet-winnaar is de tweemansformatie Twarres, die in 1999 de publieksprijs won met de latere Nederlandse en Belgische nummer 1-hit ‘Wêr bisto?’. Andere in en buiten Friesland bekend geworden winnaars zijn Nynke Laverman, Sebeare en Adri de Boer. In 2011 won de Friese zangeres Janna Eijer de finale van Liet International in Udine (Italië) en in 2015 werden Marit & Nigel 2e in de finale van SUNS Europe, opnieuw in Udine (Italië). In 2016 won Aafke Zuidersma met het prachtige nummer Minsk fan wearde. Zij werd in april 2017 tweede op het podium van Liet International in Kautokeino (Noorwegen).

Talentontwikkeling

Liet wil een bijdrage leveren aan talentontwikkeling. Daarom organiseren we voor onze deelnemers verschillende workshops. Een deel daarvan is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die misschien nog niet toe zijn aan deelname, maar wel willen leren van professionals. Het ontwerp van deze workshops staat onder auspiciën van Liet jury-voorzitter Jan Tekstra.

De ynskriuwing is oant 10 july!

De workshop fan Johan Keus is begûn!