Liet

Stichting Liet '91

Sinds 1991 wordt jaarlijks het Friese songfestival Liet georganiseerd. De finale van Liet heeft altijd plaatsgevonden in Ljouwert/Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Fryslân. Voorwaarde voor deelname aan Liet is dat de tekst van het nummer waarmee de artiest deelneemt geschreven is in het Fries of één van de in Fryslân gesproken streektalen.

Het gehele reglement is hier te vinden.

Een vakjury reikt de juryprijs uit. Sinds 2018 is hier een tekstprijs aan toegevoegd. De winnaar van de juryprijs van Liet 2019 zou in 2020 deelnemen aan Liet International in het Deense Aabenraa. Dat festival is vanwege het coronavirus niet doorgegaan.

Voormalige Liet-winnaars

De bekendste Liet-winnaar is de tweemansformatie Twarres, die in 1999 de publieksprijs won met de latere Nederlandse en Belgische nummer 1-hit ‘Wêr bisto?’. Andere in en buiten Friesland bekend geworden winnaars zijn Nynke Laverman, Sebeare en Adri de Boer. In 2011 won de Friese zangeres Janna Eijer de finale van Liet International in Udine (Italië) en in 2015 werden Marit & Nigel 2e in de finale van SUNS Europe, opnieuw in Udine (Italië). In 2016 won Aafke Zuidersma met het prachtige nummer Minsk fan wearde. Zij werd in april 2017 tweede op het podium van Liet International in Kautokeino (Noorwegen).

Talentontwikkeling

Liet wil een bijdrage leveren aan talentontwikkeling. Daarom organiseren we voor onze deelnemers verschillende workshops. Een deel daarvan is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die misschien nog niet toe zijn aan deelname, maar wel willen leren van professionals. Het ontwerp van deze workshops staat onder auspiciën van Liet jury-voorzitter Jan Tekstra.