Melissa Pander wint Liet 2023; Deun van Seun winaar van de Gryt van Duinen-tekstprijs

Melissa Pander heeft het Friestalige songfestival Liet 2023 gewonnen. De band van Melissa kreeg van de acht finalisten, de meeste punten van de vak- en publieksjury voor ‘Foarby’. Deun van Seun heeft de Gryt van Duinen-tekstprijs gewonnen. 

Het nummer waarmee Melissa de finale heeft gewonnen, is ‘Foarby’. “Foarby”, zei Melissa “gaat over het moment dat ze haar vriend heeft ontmoet en wilde dat dat moment nooit voorbij ging”. Een lekker ‘poppy’ song wat fijn in het gehoor ligt. Melissa gaat op 4 november Fryslân en Omrop Fryslân vertegenwoordigen op het allereerste Regio songfestival te Utrecht.

Grymtosk eindigde als tweede  met ‘Mei myn maten yn’e hel’’, en op de derde plaats [namme] met DEUN VAN SEUN mei ‘Een lied waarut bliekt dat suwel meens as dier graach naar Dokkum riedt, toch?!’.

De tekstprijs voor de beste tekst ging naar Deun van Seun met ‘Een lied waarut bliekt dat suwel meens as dier graach naar Dokkum riedt, toch?!’. Met de tekstprijs wil de organisatie het schrijven van Friestalige muziek stimuleren. Cultuurgedeputeerde Sybe Knol reikte de prijs digitaal uit. “Het is een leuk, fris, origineel en grappig nummer. En bewonderingswaardig is dat de tekst een verhaal verteld”, aldus de jury.

De finale van Liet in het Leeuwarder poppodium Neushoorn begon met een medley van liedjes van eerdere winnaars van  Liet door Janneke Brakels met haar begeleidingsband Liet Spesjaal. Wat een spetterende opening van een geweldige muziekavond. En wat een verscheidenheid aan muziekstijlen kreeg het publiek te horen.

Naast de acht finalisten trad  SjONGwinner Dani Jellesma op met het prachtige nummer Wa ek mar en Janneke gaf nogmaals acte de présence met haar begeleidingsband.

De volledige uitslag van Liet 2023:

  1. Melissa Pander, 46 punten
  2. Grymtosk, 31 punten
  3. Deun van Seun, 30 punten
  4. Bone of Contention, 26 punten
  5. Volk!!, 19 punten
  6. Ms T Mar Jazz, 17 punten
  7. Samar Watt, 14 punten
  8. De Mann’, 12 punten

Foto’s: Piet Douma