Sequens wint 29e editie van Liet

Het duo Sequens heeft vrijdagavond in poppodium Neushoorn in Leeuwarden het Friese songfestival Liet gewonnen. Van de tien finalisten kregen Angeline Westra en Wieger Jelsma, uit Surhuisterveen en Oudega, 44 punten van de vakjury. “We zijn verrast, maar heel blij,” zei Angeline in een eerste reactie. Over het nummer ‘Do bist frij’ benadrukte de vakjury de mooie verhaallijn met een actueel maatschappelijk thema over loverboys. Sequens zal als winnaar van deze 29e editie van Liet volgend jaar april Fryslân vertegenwoordigen bij Liet International in het Deense Aabenraa. Op de tweede plek eindigden Minke & Lucia met het nummer ‘Nachts’. Derde werd Folkert-Hans en zijn achtkoppige formatie met het nummer ‘De taal fan de muzyk’.

De tekstprijs voor de beste Friestalige tekst ging naar Volk!! met het nummer ‘Rinskje’. Met deze prijs wil de organisatie het schrijven van Friestalige muzieknummers stimuleren. Een bijzondere tekst gebaseerd op een nummer van Meindert Talma. Naast de hoofdprijs won Sequens ook de muzikantenprijs, na een stemming onder de tien finalisten.

Special guest Twarres opende de finale van Liet 2019. Samen met strijkers van het Frysk Jeugd Orkest speelde Mirjam met haar nieuwe zangpartner Kristian Dijkstra opnieuw ‘Wêr bisto’, in bijna dezelfde formatie als 20 jaar geleden. In 1999 won Mirjam Timmer met haar toenmalige zangpartner Johan van der Veen de publieksprijs van het Friese songfestival. ”Het was een magische ervaring om net als in 1999 weer eens met strijkers te spelen. Nu met een nieuwe generatie van het Frysk Jeugd Orkest”, zei Mirjam na afloop.

Naast de songcontest en Twarres kwam Liet ook met een nieuw cross-over programma, waarbij bekende Friese artiesten naast eigen werk zich ook waagden aan de Friese taal. Dit deel leverde bijzondere combinaties op: Broken Brass Ensemble samen met Ed Lip en Aart Lus, Marcel Smit en Leonard Ford, Woe Blind Birds en operazangeres Elizabeth Kooy en WIEBE samen met Esther de Jong.

De volledige uitslag van Liet 2019:
1. Sequens
2. Minke & Lucia
3. Folkert-Hans
4. Fisk & The Stereomachine en J.A.N. (ex aequo)
6. BOOTS & The Jackals
7. Volk!!
8. Tigers fan Greonterp
9. Dirk Muzyk
10. Mused